Τα Μαστιχοχώρια
Τα χωριά της Νότιας Χίου υπήρξαν για αιώνες το επίκεντρο του εμπορίου μαστίχας και αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες της πλούσιας μεσαιωνικής ιστορίας του νησιού. Η οργάνωσή τους σε οικισμούς – φρούρια, μεταξύ 14ου – 16ου αιώνα, οφείλεται στους Γενουάτες κατακτητές. Οι δαιδαλώδεις καστροπολιτείες αποτελούν αριστουργήματα αρχιτεκτονικής ενώ εξάπτουν τη φαντασία με την αινιγματική τους σκηνογραφία. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1881, διασώθηκαν μόνο 24 από τα Μαστιχοχώρια.
Νέα Μονή Χίου
Ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Ελλάδας. Πίσω από τα ψηλά πέτρινα τείχη του κρύβεται ένα αριστούργημα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με εκπληκτικά ψηφιδωτά, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (1990).
Ανάβατος
Μυστηριώδες και απόκοσμο, το χωριό - φάντασμα της Χίου, γνωστό και ως «Ο Μυστράς του Αιγαίου», κρέμεται πάνω σ’ έναν απόκρημνο γκρεμό σε υψόμετρο 450 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Τα πυργόσχημα σπίτια του μεσαιωνικού οικισμού με τα μικρά παράθυρα σχηματίζουν μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία που από μακριά μοιάζει με φυσικό φρούριο.
Κάμπος
Ανακηρυγμένος «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», ο διάσημος Κάμπος διακρίνεται για το φυσικό κάλλος των αρωματικών οπωρώνων και την αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών του. Πίσω από ψηλούς τοίχους – φρούρια των κτημάτων βρίσκονται επαύλεις και πύργοι Γενουατών και Χιωτών αριστοκρατών 13ου και 14ου αιώνα καθώς και εύπορων μεγαλοαστών εμπόρων του 18ου αιώνα. Ο πιο ωραίος τρόπος περιήγησης στον Κάμπο είναι με ποδήλατο στα λιθόστρωτα μονοπάτια.
Μουσείο Μαστίχας Χίου
Χτισμένο μέσα στη φύση, σε μια πλαγιά με μαστιχόδεντρα και θέα στο μεσαιωνικό χωριό Πυργί, το εκπληκτικό αυτό μουσείο προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της μαστιχοκαλλιέργειας. Μια τέχνη που από το 2014 συγκαταλέγεται στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας UNESCO.
Δασκαλόπετρα
Αυτός ο κυβόσχημος μονόλιθος στην ομώνυμη παραλία του Βροντάδου θεωρείται σύμφωνα με τον θρύλο το σχολείο του Ομήρου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού και διαχρονικό προσκύνημα των περιηγητών.
Χώρα της Χίου
Χτισμένη από τους Ίωνες στην ανατολική πλευρά του νησιού, το 1.000 π.Χ., η πόλη της Χίου ήταν γνωστή ως «Βενετία της Ανατολής» έως την καταστροφή της από τους Οθωμανούς το 1822. Το πιο εμβληματικό της αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό κάστρο του 10ου – 11ου αιώνα, το οποίο κατοικείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Πυργί
Το μεγαλύτερο από τα Μαστιχοχώρια και το μοναδικό «ζωγραφιστό χωριό» στην Ελλάδα είναι διάσημο για τα χαρακτηριστικά ασπρόμαυρα γεωμετρικά μοτίβα (τα «ξυστά») που κοσμούν τις προσόψεις των κατοικιών. Η βόλτα στα “καντούνια” του χωριού αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Οι βίγλες
Χτισμένοι από τους Γενουάτες στα ακρωτήρια του νησιού, οι κυλινδρικοί πυργίσκοι φρουρούσαν τις ακτές της Χίου από εχθρικές επιδρομές και ήταν σε λειτουργία μέχρι τον 18ο αιώνα. Σήμερα έχουν διασωθεί 30 βίγλες που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία. Αξίζει να επισκεφτείτε την βίγλα του Παχή, των Μεστών και του Τραχηλίου στο Λιθί.
Μεστά
Το πιο καλοδιατηρημένο από τα Μαστιχοχώρια, έχει την αρχιτεκτονική δομή κάστρου με δαιδαλώδη καλντερίμια και θολωτά περάσματα που δημιουργούνται από τα μπαλκόνια των πέτρινων σπιτιών. Περάστε από την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη (15ος αιώνας) για να θαυμάσετε το περίτεχνο τέμπλο του ναού, έξοδο δείγμα χιώτικης ξυλογλυπτικής τέχνης.